Toekomstplan Gooise Meren

Plan 18

Als je 18 wordt, dan zijn er veel zaken die je moet regelen. Dit zijn algemene verplichtingen waaraan iedere volwassene zich moet houden.

Ontvang je al hulp van de gemeente en word je 17 jaar, dan nodigen wij je uit voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek horen we graag wat jij nodig hebt om op je 18e je zaken goed voor elkaar te hebben. Als je dat wilt, werken we samen toe naar jouw zelfredzaamheid met behulp van een duidelijk en strak plan: Mijn Plan 18.

Verplichtingen 18+

De dag dat je 18 wordt, ben je voor de wet in 1 keer plotseling volwassen. Je moet dan aan een aantal verplichtingen voldoen. Houd je je niet aan deze algemene regels en verplichtingen, dan kan het zijn dat je geld misloopt. Of dat je boetes moet betalen omdat je je zaken niet op orde hebt. 

Verken jouw situatie

Je wilt vast weten wat jouw sterke en minder sterke punten zijn in je zelfredzaamheid. Wat heb je al geregeld en waarbij wil je wellicht nog wat hulp van anderen? Check jouw zelfredzaamheid met deze handige online tools en formulieren:

Mijn Plan 18

Plan 18 is een manier om gestructureerd en planmatig te werken aan dingen die je nog moet regelen op weg naar volwassenheid. Het verschilt per persoon wat je nog moet regelen. Daarom maak je in een gesprek met ons een persoonlijk plan: Mijn Plan 18 (Word, 97 kB). Hierin schrijf je op welke zaken jij al helemaal op orde hebt en aan welke verplichtingen je nog moet werken. Hierbij kun je de 3 online tools goed gebruiken. Heb je bepaalde regeldingen nog niet klaar? Dan schrijf je op wanneer en met wie je deze zaken kunt regelen.

Begin op tijd met jouw eigen plan

Voor een goed Plan 18 begin je op tijd en neem je de tijd. Vandaar dat wij als gemeente contact met je opnemen wanneer je 17 jaar wordt. We nodigen je uit voor een persoonlijk gesprek om je te helpen jouw eigen plan te maken. Tijdens dit gesprek kun je aangeven waar jij behoefte aan hebt en of wij je kunnen helpen bij het opstellen van 'Mijn Plan 18'. In totaal zijn er 4 momenten waarop we je uitnodigen voor een gesprek:

  • Een startgesprek (17 jaar)
  • De 1e evaluatie (17 jaar en 6 maanden)
  • De 2e evaluatie (17 jaar en 9 maanden)
  • Het afrondende gesprek (18 jaar)

In het afrondende gesprek bekijken we of je je zaken op orde hebt en zelfstandig door kunt zonder hulp. Of dat je nog wat ondersteuning kunt gebruiken van anderen. Heb je hulp van de gemeente nodig? Dan kijken we of dit onder de Jeugdwet valt of onder de Wmo.

Contact

Kom je er niet uit of heb je vragen over Plan 18? Neem dan contact op met onze afdeling Wijzer: 035 207 00 00.