Plan 18 is simpel, maar meer dan een checklist
Op het internet vind je heel veel hulpmiddelen, tools, instrumenten, adviezen, pagina’s met adviezen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met volwassen worden en die belangrijke mijlpaal in een mensenleven; 18 worden. Het aanbod is groot en het is geweldig dat het er is. Bijna al dat aanbod is gericht op één thema (of op geld, of op zelfredzaamheid en ga zo maar door) en dat doen ze goed.
Misschien gebruik je een of meer van die bestaande websites in jouw aanpak.
Een checklist maken en een formulier ontwikkelen is niet zo moeilijk. In PLAN 18 zijn veel onderwerpen en bronnen verzameld. Dat is gecombineerd met handige al bestaande toepassingen en aangevuld met praktische tips, lijsten en natuurlijk….. een persoonlijk plan! Daarom is Plan 18 meer dan een papieren plan en digitale lijstjes.
Plan 18 kan onderdeel zijn van behandeling of zelfstandigheidstraining, maar neemt bestaande werkwijzes niet over. Je kunt Plan 18 integreren in bestaande interventies of methodes.
-
Weten hoe Plan 18 in elkaar zit? Bekijk de infographic. Die geeft een indruk van de opbouw van componenten. Klik voor het schema.
Onderzoek en achtergrond
In de afgelopen jaren verscheen er een reeks aan onderzoeken die zich richt op de kwetsbaarheid van jongeren op weg naar volwassenheid als zij een pleeggezin, residentiële instelling of justitiële jeugdinrichting verlaten. De uitkomsten van die onderzoeken tonen aan dat jongeren die de jeugdzorg verlaten, onvoldoende zelfredzaam en onvoldoende zelfstandig zijn. Dat lijkt erg paradoxaal. Hoe kan het dat juist jongeren die hulp krijgen het na hun achttiende zo moeilijk krijgen? Weinig wetenschappelijk, maar doeltreffende antwoorden komen van jongeren uit een residentiele voorziening die daarover werden geïnterviewd.
- "Alles wordt nu voor mij betaald en geregeld. Dat moet ik dus straks allemaal zelf gaan doen. Hoe dat allemaal gaat weet ik niet….De overgang houdt me erg bezig. Ik ben bang dat ik straks op straat terecht kom. Het is gewoon eng."
- "Ik heb genoeg aan mijn hoofd."
- "Als je een serieus probleem hebt, kom er je niet met een app."
De jongeren geven aan dat ze niet het gevoel hebben dat ze waren voorbereid op een volledig zelfstandig leven. Een van hen geeft aan dat zij tijdens haar verblijf in een jeugdzorginstelling vooral bezig was met haar behandeling waardoor er weinig tijd overbleef voor de voorbereiding op zelfstandigheid. Dit word beaamt door andere jongeren en nog eens onderstreept door hulpverleners die zeggen:
"Het is niet altijd haalbaar om te starten met de voorbereiding op een zelfstandig leven als jongeren 16 of 17 zijn, omdat er dan te veel andere zaken aan de hand zijn die de aandacht vragen."
Achter de schermen werken we aan een webversie en een app waarmee je nog eenvoudiger controle houdt over jouw vorderingen. Met deze app wordt Plan 18 nog eenvoudiger en overzichtelijker.
Bekijk de video. Zo gaat het er ongeveer uitzien.
Plan 18 is niet ingewikkeld. Kijk maar. Plan 18 is opgebouwd uit drie lagen. En elke laag heeft twee bouwstenen. Samen vormen de bouwstenen de solide basis voor een eenvoudige werkwijze.
Bekijk de video voor professionals.