Maak een duidelijk en strak plan.
Misschien heb jij hulp en gebruik je al een plan. Dan hoef je natuurlijk niet nog een nieuw lijstje toe te voegen. Misschien heb je dat niet en vind je het handig om MIJN Plan 18 te gebruiken. Je werkt dan met een eenvoudig formulier dat helemaal is afgestemd op Plan 18. Dat is dan wel weer makkelijk.
MIJN Plan 18 is een duidelijk en strak plan. Het is een formulier zonder toeters en bellen dat je elk gesprek invult. Je kunt het plan gebruiken om alle afspraken te noteren en wijzigingen bij te houden. Zo hou je bij welke dingen je hebt geregeld en waar je hulp bij krijgt.
ONDERDELEN MIJN PLAN 18
- Wie aanwezig zijn bij het gesprek
- Overige betrokken personen/ organisaties/ instanties die ondersteunen of helpen bij (onderdelen) van Plan 18:
- Een overzicht van Zelfredzaamheid
- Plan van aanpak/ afspraken
Tip: Ook onderdeel van MIJN Plan 18 is jouw overzicht van jouw netwerk. Voeg dit er apart bij.
-
Regie met Plan 18
Krijg je hulp via een gemeente? Dan kan het zijn dat jij of iemand anders vindt dat de hulp niet kan stoppen als je achttien bent. Dan is het niet het niet slim om te wachten tot het laatste moment en dan met elkaar de conclusie te trekken dat er nog van alles moet gebeuren. Misschien werkt jouw gemeente al met Plan 18 of vinden ze het een goed idee om dit plan met jou uit te voeren. De gemeente kan het dan gebruiken om regie te voeren. Dat betekent dat zij samen met jou in de gaten kunnen houden of er redenen zijn om niet met jeugdhulp te stoppen of dat ze na jouw achttiende verjaardag iets anders moeten regelen. Gemeenten zijn namelijk ook verantwoordelijk voor WMO, Participatie (werk en inkomen) Om niet in een gat te vallen is het dus handig samen en op tijd te onderzoeken wat er kan voor je 18 wordt en moet als 18 bent.
-
Zelfstandigheidsontwikkeling
Als je op de middelbare school zit jeugdhulp krijgt, hebben jouw docent of hulpverlener een verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat jij voldoende weet van alles wat er bij komt kijken als je volwassen en meerderjarig bent. Dat kan in een lesprogramma zijn geregeld.
Dat kan bijvoorbeeld in het vak Burgerschap of in SLB (Studieloopbaanbegeleiding) Het kan ook zijn dat jij een zelfstandigheidstraining volgt of een vaardigheidstraining waar "zelfstandig worden" onderdeel van uitmaakt. Ook dan kan Plan 18 daar misschien prima in passen en een manier zijn om jou te helpen bij al die dingen die jou staan te wachten. Bespreek het eens op school of met jouw hulpverlener.